• Af en toe hardlopen en thuis wat oefeningen doen, gaat snel vervelen

  7 mei 2020
 • In het kader van .. wat doe jij nu in tijden van Corona, een gesprek met Mart Schoen. Mart speelt in Schagen United 1, studeert Europese studies aan de UvA en traint samen met Jelle van de Buld de JO12-2.

  .. en zo valt alles opeens stil.

  “Tsjonge …. dat was toch best wel een plotselinge overgang. Zo ga je wekelijks een paar keer op en neer naar Amsterdam voor de studie. Naar Schagen om training te geven, zelf te trainen, werken bij de Posthoorn, om met vrienden af te spreken en zo valt alles opeens stil. Dus op dit moment is het vooral een beetje thuis klussen, online de studie volgen en in de tuin genieten van het mooie weer.

  Ik heb echt wel weer veel zin om te voetballen. De jeugd t/m 12 jaar mag nu, onder bepaalde voorwaarden, weer gaan trainen, fantastisch! Ik hoop dat er voor de zomer ook voor ons nog een moment komt om met een groep te gaan voetballen. Nu is het af en toe behelpen met hardlopen en wat oefeningen doen thuis, maar dat gaat snel vervelen.”

  Alles nog in eigen hand.

  “Harstikke zonde ook natuurlijk dat de competitie zo is afgebroken. Na de winterstop nog niks verloren en we liepen punten in op Con Zelo en Medemblik, die we allebei nog tegen zouden komen in het restant van het seizoen. Eigenlijk hadden we alles nog in eigen hand en promotie via een kampioenschap of nacompetitie had er best nog wel ingezeten. Zeker met de mooie en ruime selectie zoals wij die nu kennen.

  Het samenvoegen van de selecties van SRC en Schagen is m.i. iets wat eigenlijk al veel eerder had moeten gebeuren. Zeker als je kijkt naar hoe dun bezet de selecties van beide clubs de jaren voor de fusie waren. Normaal gesproken waren we bij Schagen al blij als er 10 man te trainen kwamen en er zondag een eerste en tweede team op de been kon worden gebracht. Ik heb begrepen dat dat probleem er bij SRC iets minder was. Al hadden ook zij regelmatig problemen om volledig te zijn. De Schagen-selectie was heel dun en de trainingsopkomst matig. Er was eigenlijk geen concurrentie voor jouw plaats in het team dus als er door iemand niet getraind werd, dan kon diegene de eerstvolgende wedstrijd op zondag alsnog in de basis staan. In het huidige nu afgebroken seizoen is dit juist niet het geval. We hebben een veel bredere selectie waardoor je zomaar uit het team kan worden gezet als je dus niet komt opdagen op de training. Echt, door de fusie komen er, en zeer zeker in het begin, veel meer jongens te trainen waardoor vooral die concurrentie om een plek in het eerste of tweede stijgt. Een gezonde rivaliteit. Mooi ook om te zien. Beide selecties kenden elkaar voor de fusie ook al goed waardoor het denk ik voor iedereen wel een gemakkelijke en prettige overgang is geweest.”

  Warming up en cooling down.

  “Ik heb het als een goede zet ervaren, om naast een hoofdtrainer en assistent-trainer ook een conditietrainer aan de staf toe te voegen. Het is voor mij de eerste keer dat er zo veel aandacht aan conditie en warming up wordt gegeven. In de voorbereiding op en gedurende het seizoen heeft Bertus Zwart ons conditioneel flink verbeterd, waardoor we veel wedstrijden, ook aan het einde van de tweede helft, nog vol kunnen gaan om een doelpunt te maken. Ik vind … vond de samenwerking tussen Sem, Michel en Bertus prima verlopen. Elke training leidde Bertus de uitgebreide warming up en konden Sem en Michel de oefeningen uitzetten voor het restant van de training. De cooling down na afloop vond ik ook heel prettig. Al met al een stuk serieuzer en betere focus.”

  Jeugd inpassen.

  “Als je kijkt naar wat voor een reeks we aan het neerzetten waren dan is het wel zonde dat daar volgend seizoen geen vervolg aan gegeven kan worden met dezelfde hoofdtrainer, maar als Sem uiteindelijk liever terugkeert naar Limmen, de cirkel rond, dan is dat natuurlijk zijn goed recht en gaan wij komend seizoen proberen om met Martijn Gootjes in de vierde of derde klasse, weer een goede serie neer te zetten.

  Martijn lijkt mij een prima keuze om een volgende stap mee te maken. Ik heb gelezen dat hij ambitieus is, fanatiek, met de selectie wil groeien en jeugd wil inpassen. In de voorgaande jaren heb ik vaak in competitie en bekervoetbal tegen Winkel gespeeld, ook in de tijd dat Martijn daar trainer was en ik moet eerlijk zeggen …. het voetbal zag er altijd verzorgd uit. Ik denk ook dat Martijn wel een trainer is met een goed idee over hoe het voetbal gespeeld moet worden en dat ook duidelijk kan overbrengen op de selectie.

  Het is mooi om te zien dat na slechts een half seizoen er al jongens willen aansluiten en dat jongens terug willen komen om bij Schagen United te gaan voetballen. Ergens trekken de huidige ontwikkelingen blijkbaar de aandacht en dat is ons aller verdienste. Wanneer we met de club de derde klasse in willen en uiteindelijk nog hoger, dan is het goed om steeds meer en steeds betere voetballers in de selectie te hebben. Vanuit de eigen jeugd en zo nu en dan wat ervaren krachten van buitenaf.

  Mijn persoonlijk ambitie is altijd geweest om met de club zo hoog mogelijk te voetballen. En met de club bedoel ik dan Schagen United. Ik voetbal al mijn hele leven in Schagen en als ik echt naar een andere club had willen gaan dan had ik dat al op jongere leeftijd moeten doen. Ik ben Schagen United trouw.”

  Verschil maken.

  “Het is echt een goede zet om een aanvraag te doen om volgend seizoen in de derde klasse te starten. In de vierde klasse is het verschil tussen de top en de ondersten zo groot dat het voor ieder zijn ontwikkeling beter zou zijn als we wekelijks in de derde klasse zouden spelen.

  Een trainer met andere, nieuwe, frisse ideeën is al een stap in de goede richting. Verder zullen de jongens in de selectie zelf de wil moeten tonen om hogerop te komen met Schagen United. Daar zullen we allemaal over na kunnen denken. Over hoe dat verschil te maken. Hoe hoger op te komen!”

  05-2020 HK