• Het eerste seizoen als Schagen United zijnde zit er bijna op. Het seizoen 2019/2020 was er één om te onthouden. Mijn voorganger en tevens goede vriend Tom Boukes heeft de afgelopen jaren regelmatig een stukje/column geschreven vanuit zijn rol als HJO (Hoofd Jeugd Opleiding). Deze traditie houd ik graag in stand, om jullie een inkijkje te geven in wat er allemaal gebeurt in de jeugdopleiding. 
   
  Er is zoveel gebeurt dat het lastig is om te beginnen, dan noem ik even het eerste jaar van werken aan het jeugdplan, het implementeren van de kernwaardes, het spelen en trainen op twee complexen, wisselingen in trainers en uiteraard kunnen we niet om de corona crisis heen.
   
  Laat ik daarom beginnen met dat ik hoop dat jullie allemaal gezond zijn en goed op elkaar letten. De afgelopen maand(en) is de club ontzettend hard aan het werk geweest om samen één te zijn tegen het virus. Zo is er de corona hulp opgezet, was er voor de jeugd de #SchagenUnitedChallenge en is er met man en macht gewerkt om het voetballen onder strakke richtlijnen (protocol corona)
   weer mogelijk te maken. Als ik zie hoeveel mensen zijn/haar steentje hebben bijgedragen kan ik daar alleen maar heel dankbaar voor zijn! 
   
  De corona crisis doet een beroep op ons vermogen om ons aan te passen. Het bestuur, de coördinatoren, de trainers en vrijwilligers hebben keihard gewerkt om de club draaiende te houden. Online zijn er heel wat uurtjes vergaderd. De komende periode is natuurlijk een periode waarin er veel vragen zijn over het nieuwe seizoen. Wij hebben niet op alle vragen direct een antwoord. Ook wij zullen moeten afwachten hoe de maatregelen zich ontwikkelen om daar passend op te reageren. 
   
  In een eerder stadium hebben we de procedure voor de totstandkoming van de teamindeling al gecommuniceerd. Eind mei zullen in ieder geval de onder en middenbouw teams duidelijkheid hebben over het team waar zij volgend jaar in spelen. Lees de procedure nog eens door!
   
  We zijn er blij mee om alle trainers van de selectieteams te hebben aangesteld. Het afgelopen seizoen hebben we volop ingezet in de ontwikkeling van onze trainers zowel in de praktijk als online. We hebben kennissessies en train de trainer evenementen georganiseerd voor alle trainers. In de praktijk hebben we geprobeerd vaker langs te komen, al zijn we ons ervan bewust dat dit nóg vaker kan en moet. 
   
  Om die reden ben ik ook heel erg blij met mijn nieuwe collega, Mike Langedijk, die volgend seizoen als HJO in de bovenbouw zal fungeren. Op deze manier kunnen wij de taken spreiden en hopen we dat er nog meer aandacht komt voor onze trainers en uiteindelijk spelers. Ik wil Mike ook onwijs bedanken voor de belangeloze inzet die hij vanaf eind februari al geeft voor de club.
   
  Als HJO kijk ik ook met gepaste trots naar alle andere afdelingen binnen onze vereniging. Denk aan de G-voetbal afdeling en het zaalvoetbal. Ondanks dat ik voor alle afdelingen evenveel bewondering heb, wil ik graag aandacht besteden aan de stormachtige ontwikkelingen van de meiden afdeling onder leiding van Daniëlle Bril - van Dijck en Diego Vanelli. De samenwerking tussen de jongens en meidenafdeling verloopt steeds beter en samen dragen we steeds passender bij aan de ontwikkeling van de speelsters. 
   
  Het komend seizoen zullen we verder gaan op de ingeslagen weg en zullen we de inhoud van ons jeugdplan verder implementeren. We boeken vooruitgang  in onze communicatie naar de leden, we gaan een oefenstof database realiseren, zetten de vervolgstap in onze interne scouting, stappen over op een nieuw spelervolgsysteem (dotcomsport) en we zullen doorgaan met onze missie om uniek te zijn in de regio en ons streven om de best mogelijke opleiding te geven voor al onze spelers. 
   
  Ongetwijfeld zullen we ook nog heel veel fouten gaan maken. We willen leren van fouten die gemaakt zijn in het verleden en we zijn ons er ook van bewust dat we het nooit voor iedereen goed kunnen doen. Wat we wél kunnen is transparant communiceren en vooral eerlijke, objectieve en breed gedragen beslissingen maken. 
   
  Ik wil ook nog even stilstaan bij de ontwikkeling van alle spelers/speelsters in onze opleiding. Als club maken we op allerlei vlakken een enorme ontwikkeling door, waar voor mij de ontwikkeling van alle spelers/speelsters het belangrijkste is. Het afgelopen seizoen zijn er meiden die de stap naar vv Alkmaar (Betaald Voetbal Club ((BVO)) voor meiden) en zijn er meerdere jongens uitgenodigd voor de KNVB-selectie teams. Teams in de onder, midden en bovenbouw hebben fantastisch gepresteerd en het is niet de vraag of we het stapje naar een hoger niveau gaan maken, maar wanneer. 
   
  Juist in deze periode moeten we het samen doen. Mijn dank gaat uit naar jullie allemaal die zich aan de richtlijnen houden en het voetbal voor de speler/speelsters weer mogelijk maken. 
   
  Samen één! 
   
  Met sportieve groet, 
   
  Duncan Bons
  Hoofd Jeugd Opleiding Schagen United
  duncanbons@schagenunited.nl