• Op 6 juli mochten mijn moeder Wil Helfrich en zus Jannette Ros wat voetbal tenues ophalen voor een voetbalclub in een arme wijk in Nairobi, Kenia. Hierover hadden Mart de Lange en ik via Facebook en e-mail al een paar keer contact gehad. Zo fijn dat Schagen United hun oude tenues wilde doneren! 

  Wij wonen in een buitenwijk van Nairobi, in een complex van 10 huizen, bewaakt door wachters. Eén van deze wachters; Patrick vertelde me eens over zijn voetbalclub. Rond de 100 kinderen en jeugd spelen bij zijn club: trainen en wedstrijden. De wedstrijden zijn soms een probleem, zei Patrick. De jongens komen uit arme gezinnen en die hebben vaak geen geld voor voetbalschoenen en de club draait op vrijwilligers, dus er is in de club ook geen geld, bijvoorbeeld voor tenues, voetballen en transport naar de wedstrijden. 

  Vaak lopen ze dus maar en komen dan in elk geval opgewarmd aan. We zijn in juni al eens naar de club geweest om voetballen te doneren. Toen merkten we wat een bijzondere en hechte club dit is. De coaches staan bijna elke dag van de week klaar voor de voetballertjes om te trainen en wedstrijden spelen. Ze maken gebruik van een groot stuk, braakliggend terrein, vlakbij een krottenwijk. 

  Hier vandaan lopen de jongens na school naar het terrein, Nakeel grounds genaamd. Er is nauwelijks gras, er wordt voornamelijk op zand gespeeld. Grijs, vulkanisch zand en je glijdt er erg makkelijk op uit. Veel jongens spelen op plastic schoenen (crocs) en hebben echt heel veel talent. Dat benenwerk!! Ze zijn ontzettend vlug. De eerste keer heb ik (Jessica) even mee gespeeld met een team jongens rond de 8 jaar en hield het tempo echt niet bij. 

  Op mijn sportschoenen gleed ik meerdere keren uit. Knap van de jongens om op zulk hoog niveau te spelen met de middelen die ze hebben!

  Toen ik hoorde van de oude tenues van Schagen, die ter donatie werden aangeboden, heb ik gelijk gereageerd. Mijn moeder en zus zijn dus naar de open dag gegaan en dachten 2 tassen kleding mee te krijgen... Dat werden er 10! 

  Wij waren in juli-augustus met het gezin op bezoek in Nederland en hebben toen meerdere tassen kleding kunnen samenvoegen en alles in 1 reis meegenomen! Toen een afspraak gemaakt met Patrick om de tenues te komen uitdelen en dat vond plaats op de eerste zaterdag dat de club weer open ging na de grote vakantie. Ze hadden een "terugkom toernooi" georganiseerd op Nakeel Grounds. 

  De route ernaartoe is grotendeels off-road, dat vind ik altijd een feestje om te doen met mijn kleine 4x4 Mitsubishi. 
  Patrick woont vlakbij Nakeel Grounds en had aangeraden om de tenues vooraf bij hem op te slaan, omdat het chaotisch kan worden als een blanke met veel spullen aan komt. Ze zijn dan te enthousiast, dus beter het "mondjesmaat" uit te delen, elke keer een beetje. Omdat ik Patrick niet wilde laten sjouwen met die zware tassen (hij komt hier met de motor taxi), heb ik de tassen naar hem gebracht. Dus ik heb twee dagen achter elkaar deze leuke rit kunnen maken. 

  Zo heb ik ook Patrick zijn gezin ontmoet en hun huisje gezien. Zie de foto van Patrick en zijn gezin, voor hun huis.
  De zaterdag dat ik aankwam bij de club, stond Patrick al op me te wachten bij de ingang van Nakeel Grounds. Ik had niet gezegd hoe laat ik er precies zou zijn, dus hij stond misschien al een tijdje te wachten. Gastvrij Afrika...echt! 

  Meerdere teams waren wedstrijden aan het spelen en toen één van die wedstrijden afgelopen was, werd het team bij elkaar geroepen om de kleding te passen. De heldere kleuren van de tenues staat ze zo mooi! 

  De oranje, geel/zwarte en groene shirts werden uitgedeeld en een gehandicapte jongen die heel graag voetbalt, maar niet altijd mee mag doen, vanwege de angst dat hij omver gelopen wordt door de fanatieke jongens, kreeg een geel/zwart trainingspak cadeau. Hij was super trots! Je ziet hem op de foto met Patrick en mij.
  De jongens gingen gelijk een wedstrijd spelen met hun nieuwe tenues en zo waren de twee teams goed te onderscheiden. 

  Het was leuk om te zien, al die wedstrijden die plaats vonden en hoe fanatiek de jongens waren. Ik zeg "jongens", maar er voetballen ook 1 of 2 meiden bij de club. Helaas zijn de meiden vaak thuis nodig voor huishoudelijke taken en zodoende niet geoorloofd het huis te verlaten. 

  Het was weer een bijzondere middag en ik voel me vereerd op deze manier een aandeel te mogen leveren in de voetbalclub. We hebben zelf 2 paar voetbalschoenen erbij gedoneerd, maar daar is moeilijker aan te komen. De tenues worden door de club bewaard en gewassen, zodat ze niet kwijt of verwassen raken. Zo hebben ze er waarschijnlijk jaren plezier van.

  Schagen United, heel erg bedankt voor de grote donatie!

  De voetbalclub in Nairobi, Kenia en Jessica Helfrich.