• Jort de Vries is klaar om te vlammen met Schagen United!

  30 apr 2020
 • Jort, welkom terug! Welkom thuis, zou je kunnen zeggen. Aangenaam verrassend dat jij je weer aansluit bij Schagen United. Hoe dat zo?

  “Haha, welkom thuis nog wel, dank je wel. De laatste 7 jaar woonde ik voor mijn studie in Amsterdam en werkte ik in Rotterdam. Als Ajacied niet eens lastig, maar qua reizen is wonen in de Noordkop dan niet echt makkelijk. Afgelopen winter deed zich een buitenkans voor, een nieuwe baan in Amsterdam, die ik heb aangenomen. Dat zorgde bij mij en mijn vriendin wel weer voor wat heimwee naar de ons bekende regio Schagen. Vanwege mijn vorige baan had ik minder tijd voor voetbal en dat knaagde. Ik ben best wel een streber. Toen er een mogelijkheid kwam om in Schagen te wonen, was dat voor mijn vriendin meteen … JA! Ikzelf moest er eerlijk gezegd nog wel even aan wennen, maar Schagen is een gezellige stad en de mensen die er wonen horen aan mijn accent ook wel dat ik uit de buurt kom. Ik heb direct contact gezocht met Bas Wardenaar en hem gevraagd wat voor mij de mogelijkheden binnen Schagen United zouden kunnen zijn.”

  Binnen het VV Schagen deel ben jij dus geen onbekende. Maar even voor het SRC deel … Schagen United is een fusieclub. …. wie is Jort de Vries?

  “Jort de Vries is een (al zeg ik het zelf) prettige jongen die graag op de fiets richting de voetbal gaat om in de eerst plaats alles uit het sportieve te halen. Daar voetbal ik voor! Daarna komt de gezelligheid en het bier pas. In het veld probeer ik ook volledig tot (soms ook wel eens over) het randje te gaan. Wel staat gezelligheid zeer dicht achter de nummer 1 hoor, het kan na een training of  wedstrijd best wel laat worden.”

  Beachboy, las ik ergens. Altijd bij VV Schagen gevoetbald?

  “Nee, mijn roots liggen aan het strand, in Callantsoog om precies te zijn. Ik ben pas bij Schagen gaan voetballen toen ik toe was aan een nieuwe uitdaging, samen met mijn maat Lars de Heer. Onder Michel van der Wardt op het beste (sarcasme) kunstgrasveld van Nederland….. wat een drama was dat, haha. Maar de groep was jong en behoorlijk aan het vernieuwen. Halverwege het tweede seizoen ben ik richting Amsterdam vertrokken.”

  Je bent op een gegeven moment dus naar Amsterdam getrokken en hebt daar op voetbalvlak jouw geluk geproefd bij WV-HEDW. Eerste klasse zaterdag. Niet mis. Hoe was het daar?

  “Een geweldige vereniging voor iemand die net nieuw in de stad gaat wonen. WV-HEDW is een fusie club van meerdere verenigingen met (toen ik er was tenminste) ruim 1.800 leden. Elke zaterdag was het een drukte van jewelste. Gezellig. Het heeft een echt dorpse sfeer tussen al het hoofdstedelijke amateurvoetbalgeweld in. Ik heb daar echt ontzettend moeten aanpoten, het niveau ligt een stuk hoger op zowel tactisch, technisch en fysiek gebied dan dat ik hier in de Noordkop gewend was. Ook is de hele beleving anders, jongens zitten gerust 3 tot 4x in de sportschool om hun voetbal fitheid en conditie bij te houden en trainen tijdens vakanties door op eigen initiatief. Ik heb er ontzettend veel geleerd op voetballend en persoonlijk vlak.”

  De eerste reacties uit de groep lijken positief. Van “Meneer de Vries, komt je weer ballen?” tot “Ach, Jezus, heb je hem weer …” Dat laatste natuurlijk ook vast positief bedoeld, toch? Voetbalhumor?

  “Ja, voetbalhumor het blijft een apart fenomeen. Gelukkig weet ik wie het laatste zei, haha. Ik denk dat de Schagen jongens uit die tijd mij nog wel kennen. Ik durf niet te beweren dat ik ze allemaal nog ken, maar de meeste wel. Komt vast wel goed.”

  Als ik jou vraag waar jouw kwaliteiten liggen, wat jij de Schagen United selectie komt brengen … Hoe zou je je dan als voetballer omschrijven?

  “Ai, dit vind ik altijd lastig. Ik denk dat elke groep bepaalde spelers nodig heeft die jongens en situaties kan lezen en daarop kan anticiperen. Omdat ik in Amsterdam lang niet de snelste was heb ik mijzelf aangeleerd om sneller situaties te lezen en ook je teamgenoten daarin te helpen als zij het misschien even kwijt zijn. En een lange bal met mijn linker kan ik ook nog wel geven, maar verder mag de rest zeggen wat ze van mij vinden.”

  Schagen United profileert zich als een ambitieuze club en wil op alle fronten, jeugd, senioren, dames zo hoog mogelijk voetballen. Wat vind jij daar nu van, na dat je wat afstand hebt gehad?

  “Nou, dat de fusie daarin een goede eerste stap is. En dat er in de denkwijze van de hele regio iets moet veranderen. Vroeger toen ik klein was, was voetbal echt een uitje. Daar heb ik geweldige herinneren aan over gehouden. Maar om op een echt hoog niveau te kunnen voetballen (vraag dat ook maar aan Martijn Gootjes) kan voetbal niet ‘alleen maar lol’ zijn. Bij WV-HEDW waren de einde-seizoen-wedstrijden van de jeugd echt een prestige kwestie. In welk elftal zit je volgend seizoen, wat betekent dit voor je vriendjes en perspectief richting het eerste elftal of eventueel betaald voetbal? In het begin vond ik dat bizar. ‘Doe eens rustig’, zei ik dan vaak. Maar dat presteren zit er gewoon in omdat een ander dat zo gewenste en gewilde plekje zo van je over neemt. Dat zorgt wel voor de bekende stok achter de deur. Ik denk de fusie daarin nu een grote rol zal spelen, meer spelers dus meer concurrentie. Gedrevenheid en focus is dan dus geboden.”

  Waar liggen jouw persoonlijke ambities, Jort?

  “Ach .. dat is heel simpel: Eerste elftal en kampioen worden! Uiteraard wil iedereen dat, we zullen wel zien wat het oplevert en vooral ook, wie er genoeg voor over heeft om dat te bereiken. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in en ben klaar om te vlammen!”

  04-2020 HK