• SC Dynamo – Schagen United 6-5

 • Tsja wat voor titel geef je mee aan een commentaar op een bijzondere middag in Ursem?

  ‘Slap begin nekt Schagen United!’

  ‘United komt terug uit verloren positie!’

  ‘United gaat met 9 man voor de winst!’

  Alle drie zijn waar.

  SC Dyname – Schagen United, een enerverende wedstrijd met 11 doelpunten en iedereen heeft het na afloop alleen maar over de leiding van scheidsrechter Lampers. Het is nooit een goed teken wanneer een scheidsrechter nadrukkelijk op de voorgrond treed en dat was het ook niet in deze wedstrijd. Zijn beslissingen riepen in eerste instantie wat vragen op, en ach een wedstrijd proberen aan te voelen, dat kost doorgaans even. Gaandeweg de wedstrijd leidde zijn beslissingen en het uitblijven daarvan vooral tot onbegrip en irritatie. Het toepassen van regels, voordeel geven, het constateren van de eerste overtreding, het ontging de beste man volledig. De onderlinge vragende en verbaasde blikken van Jorg Heurter (Dynamo) en Hans de Koning spraken wat dat betreft boekdelen. “Begrijp jij het?” “Snap ik het?” De beste man vergat kaders aan te geven. En als hij dat al deed? Je zou kunnen stellen dat de leidsman het boekie zoek was. Iets dat helemaal niet kon, immers Don Leo had hem voor de wedstrijd, in het kader van de week van de scheidsrechter, nog een boekje aangeboden. En hij heeft het met dankbaarheid aangenomen.

  Bovenstaande neemt niet weg dat United de wedstrijd met onvoldoende focus begon. Dynamo dat de voorbije week van Grasshoppers had verloren, was gewoon feller in het duel. Hierbij grenzen zoekend, die de leidsman niet hanteerde. Daar waar United het vooral voetballend op wilde lossen, grossierden in foutieve passes, de tweede bal mistte en daardoor bij herhaling een uitbraak om zijn horen kreeg, wist Dynamo vanuit de balverovering vaak in de tegenstoot het doel te vinden. Weifelend en niet echt mannelijk krachtig ingrijpen leidde in 15 minuten tot twee tegentreffers. United zocht wel de aanval voor een aansluitingstreffer, maar bleek daarin vaak besluiteloos en wist ook de onzorgvuldigheid niet uit het spel te halen. Met een score zou je denken dat er nog iets te halen zou zijn. Jild werd naar 9 gehaald, Milan naar de 11. Met Robin op 10 en Robbert-Jan op 8 gepositioneerd, probeerde United meer balbezit te creëren. Niets van dit alles. In de laatste 20 minuten voor de wissel wist Dynamo nog drie keer te scoren. In deze eerste helft claimde United bij monde van Søren Prins nog een 100% strafschop. Søren die een plaag was voor de linksachter van Dynamo, welke de gehele wedstrijd met handen en voeten moest ingrijpen, glipte wederom langs de verdediger om in de 16 onderuit gehaald te worden. De verstrooide leidsman legde de bal echter buiten de zestien waar in zijn ogen de eerste overtreden was gemaakt. Het had mogelijk een wereld van verschil gemaakt.

  Ook Dynamo claimde nog een vermeende strafschop, waarbij de aanvaller de eerste aanvallende overtreding maakte, welke vanzelfsprekend niet door de scheidsrechter werd opgemerkt. Noah tikte vakkundig de bal voor de voeten van de spits weg.

  In de rust terneergeslagen gezichten. Mentaal hadden de mannen een veer moeten laten. Afgesproken werd om achterin één op één te gaan spelen. Met Max naar de kant en Jard naast Jild in de spits, fair oorlog maken en achterin de nul te houden.

  Vanaf de aftrap werd vol druk gezet op de verdediging van Dynamo. Als een storm op een mooie nazomerdag wist de thuisclub niet wat hen overkwam. Met 5-0 was deze wedstrijd toch al wel gespeeld? Niets bleek minder waar. Binnen 10 minuten liet Søren de 5-1 aantekenen welke vlot gevolgd werd door de 2-0 van dezelfde voet. Toen Jild in de eerstvolgende aanval de 5-3 op het scorebord zette was er daar ineens zicht op een resultaat waar het niet meer verwacht mocht worden. Wat overkomt ons nu moet Dynamo gedacht hebben, en dat dachten zij ook. Continu werden zij op eigen helft afgejaagd. Uit één van de aanvallen sneed Jild de 16 in en werd in de heupgreep genomen. De Dynamo doelman kwam verhaal halen om een vermeende swalbe, waarop Jild deze van hem afduwde. Tot verbijstering van alles en iedereen bestrafte de scheidsrechter Jild met een rode kaart en liet hij de doelman met geel staan. De toegekende strafschop werd vervolgens door Robbert-Jan onberispelijk ingeschoten.

  De wedstrijd was ondanks de man minder gekanteld. Dynamo had niets meer in de melk te brokkelen en wist United slechts met duwen en trekken, vasthouden en overtredingen uit de eigen strafschopgebied te houden. Het leverden hen uiteindelijk 5 gele kaarten op, waar wellicht misschien ook een rode niet had misstaan. Die rode kwam er uiteindelijk toch. Toen Robbert-Jan, inmiddels bont, blauw, paars, geel en groen, zich in de 16 weer eens van de grijpgrage handen wilde ontdoen werd dit door de leidsman, die inmiddels en ongetwijfeld het lijden, twijfelen en weifelen nabij was, uitgelegd als een elleboogstoot en mocht Robbert-Jan, wederom tot verbijstering van alle aanwezigen het veld verlaten. In alle twintig jaar dat Robbert-Jan in het eerste heeft mogen acteren, is hij nooit op een onvertogen woord of op besproken gedrag aan te spreken. Robbert-Jan rood? Hoe is dat toch mogelijk?

  Met nog een kwartier op de klok bleven de 9 van United druk zetten en wist Robin de 5-5 op het scorebord te brengen. De wedstrijd was niet meer van de 11 van Dynamo, het was van  de 9 van United, die volhardden in hun offensieve aanvalsplan, dat tot twee keer toe bijna tot de 5-6 had kunnen promoveren.

  Helaas viel, ondanks het ampele appel van de grensrechter, de winnende in blessuretijd aan de andere kant uit de enige kansrijke Dynamo aanval in de tweede helft. United rechte nog één keer haar rug, het mocht niet baten. United had op basis van de tweede helft meer verdiend en de scheidsrechter …. deze verdiende een dikke onvoldoende en dat heeft hij zichzelf ook gegeven. Daar heeft hij dit verslag, mij en alle aanwezigen niet bij nodig.

  Eerder op de dag won Schagen United 2 met 3-1 van SEW 2 en is na de 3-3 bij Spirit ’30 nog ongeslagen.

  Komende zondag speelt Schagen United 1 op Groenoord tegen DWOW uit Wieringerwerf. Een oude bekende en een uitdaging voor de mannen van Hans de Koning.

  Deze wedstrijd doet mee in De Minuut van Schagen United. Heb je nog geen minuut gekocht ….? Wees er dan snel bij om al vanaf volgende week zondag mee te spelen. https://www.schagenunited.nl/uw-minuut-van-schagen-united/ App jouw gewenste minuut door aan Hans Kok (06-23432729)

  United 2 gaat 9 oktober in Hoogwoud op bezoek bij Grasshoppers 2.

  Tot komende zondag op Groenoord.