• Schagen United toont zich mentaal sterk en volwassen

  5 okt 2020
 • Zondag zou Schagen United voor een test staan, zo schreef ik in mijn voorbeschouwing en een echte test bleek het. Glansrijk doorstaan overigens en uiteindelijk een terechte winnaar, daar aan de Vondelstraat in Alkmaar.

  Op een leeg en stil sportpark Overdie werd aangetreden tegen Alkmaarsche Boys, de op dat moment ongeslagen koploper in 4A, dat in zijn eerste twee wedstrijden indruk had gemaakt door met 5-1 en 2-11 te winnen van respectievelijk Texel ’94 en VZV. Met de bij vlagen onbespeelbare spits Amin Charik als uitblinkende topscorer. Amin Charik had er tot op dit moment namelijk al 8 inliggen.

  In de wedstrijdbespreking had Martijn Gootjes gewezen op 100% eenheid! Gehamerd op positiviteit, vertrouwen, lef en durf, inzet, corrigeren, accepteren, plezier! Dat dit in zijn ogen leidt tot voldoening en dus tot resultaat.
  Het dient gezegd, het was niet tegen dovemans oren. Vanaf de aftrap werd door de Boys keer op keer plaaggeest Charik gezocht. De spits met zijn flinke postuur, waardoor lastig door Danny Reijne te bespelen, bleek in de beginfase steeds het aanspeelpunt te zijn dat werd gevonden. De bal vasthouden, kaatsen en afleggen, waarop het afstandsschot volgde. Het leidde in de 13e minuut tot een doelpunt van aanvoerder Jim Kooge.

  Weer die vermaledijde tegengoal, daar waar juist was voorgenomen om die te voorkomen. Met wat omzettingen en een dubbele man op de plaaggeest, kwam United gaandeweg meer in de wedstrijd. Waar vanaf dat moment Alkmaarsche Boys hun aanspeelpunt minder makkelijk konden vinden en dat veelal met inzet en gedrevenheid probeerden te compenseren. Een gedrevenheid die meerdere keren over de grens ging, wat de verstandige coach Bas IJsselstijn noopte om zijn in potentie beste speler, Daniel Mullen, al vroeg te wisselen.

  Het kon niet voorkomen dat United in de 27e minuut terecht op gelijke hoogte kwam. Brent Braaksma wist Jild Wardenaar te vinden, die makkelijk binnen kon schieten. 1-1. Door met nog meer lef en durf, het blok op het middenveld en venijnig druk te zetten, gingen de Boys meer en meer fouten maken. Het leidde tot een totaal verkeer ingespeelde, te korte, terugspeelbal, waar Brent Braaksma tussen wist te komen en vervolgens de keeper wist uit te spelen om de bal in het lege doel te plaatsen. Zo viel de 1-2 in de 30e minuut. Op dat moment loon naar werken. Het collectief van United groeide waar dat van de Boys in duigen leek te vallen. Wanneer United steeds de directe tegenstander wist uit te spelen en te verschalken, wisten de Boys dat enkel met overtredingen te corrigeren. Overtredingen die de leidsman zonder kaarten wenste af te doen, waar die in enkele gevallen wel op zijn plaats zouden zijn geweest.

  Doorgaans wil dat nog wel eens wrevel wekken bij United, nu toonden zij zich echter enorm volwassen. Bij de Boys begon de irritatie en frustratie meer en meer te groeien, zeker toen scheidsrechter Schiering, die zeker niet zijn beste dag had, naar de strafschopstip wees na een, op het oog onschuldige, duwfout op Jild Wardenaar. Het zorgde voor veel tumult, misnoegen en het wegzenden van zijn assistent bij de gastheren. Tumult dat nog meer toenam op het moment dat Robbert-Jan Klein de bal wilde oppakken en daarop van de doelverdediger een directe kopstoot ontving. Het zorgde dat hij dizzy moest uitvallen en zijn gescheurde wenkbrauw bij de huisartsenpost met drie hechtingen moest laten hechten. De zich van geen schuld bewuste doelverdediger mocht blijven staan omdat het geheel aan de aandacht van de leidsman was ontgaan.

  Het was Brent Braaksma die de verantwoordelijkheid nam en in de 43e minuut de strafschop onberispelijk inschoot. Waar United met deze 1-3 voorsprong de pauze dacht in te gaan, wist Alkmaarsche Boys toch verassend de aansluitingstreffer te scoren. Uit een hoekschop probeerde Mike Julsing uit te verdedigen, hij knikte de bal echter in de voeten van Chris Kranenburg die Martijn Blaauboer in de 45e minuut met zijn 2-3 in de korte hoek wist te verschalken.  Het was direct rust.

  Na de draai met de wind in de rug was United de bovenliggende ploeg en wist het veel kansen te creëren maar vergaten zij zichzelf, als zo vaak de laatste wedstrijden, te belonen. Onzelfzuchtigheid waar begerigheid soms meer op zijn plaats was, was hier zeker debet aan. De snelheid van de United voorwaartsen was de laatste lijn van de Boys meermaals te machtig en werd even zo vaak voor vermeend buitenspel afgefloten. Het was uiteindelijk 

  Milan Bakker die in de 77e minuut de voorzet van Doni Bregovina, na een dieptepass van Brent Braaksma voor de 2-4 wist in te schieten. Hiermee was het pleit beslecht. Alkmaarsche Boys wilde nog wel, maar had vooral zichzelf in de voet geschoten. Op het slot van de wedstrijd smaakte Amin Charik, als overduidelijk de beste en meest gevaarlijke man aan Boys zijde, het genoegen om op de voor hem karakteristieke wijze uit de draai nog zijn ere treffer te scoren. Het was diep in blessuretijd en scheidsrechter Schiering liet niet meer aftrappen.

  Al met al een bewogen middag, waar Schagen United heeft laten zien dat het zich ondanks alle tumult rustig weet te houden en zich niet mee laat slepen. Het liet het juiste en gepaste gedrag zien, heeft de wedstrijd op een ‘professionele’ wijze uitgespeeld en terecht de punten mee naar Schagen genomen. Een kritische noot mag echter niet ontbreken. Wederom op achterstand komen en twee onnodige tegendoelpunten. Het hield het geloof bij Alkmaarsche Boys onnodig brandend. Zonde dat United het bij vlagen zo leuke en goede spel niet beloont met meer doelpunten. Het maakt voetballen zoveel makkelijker en dus leuker.

  Komende zondag speelt Schagen United thuis tegen De Koog. Een mooie kans om weer 3 punten te pakken. Ook de volgende wedstrijd in De Minuut van Schagen United. Heb je nog geen minuut gekocht ….? Wees er dan snel bij om vanaf 11 oktober mee te spelen. https://www.schagenunited.nl/uw-minuut-van-schagen-united/   App jouw gewenste minuut door naar Hans Kok (06-23432729) De eerste lijst is vol en op de tweede lijst zijn nog voldoende minuten beschikbaar.

  Schagen United 2 trad op Wieringen aan tegen Succes 2, om met een 2-2 gelijkspel huiswaarts te keren. Hierbij overheerste wel het gevoel dat er Hippolytushoef twee punten zijn achter gelaten. Eerstvolgende wedstrijd is die tegen JVC 2, die om 11.30 uur op Groenoord worden ontvangen.

  H.K.   

  Alkmaarsche Boys - SchagenUnited (3-4) 

  13. Jimi Kooge 1-0

  27. Jild Wardenaar 1-1

  30. Brent Braaksma 1-2

  43. Brent Braaksma (pen.) 1-3

  45. Chris Kranenburg 2-3

  77. Milan Bakker 2-4

  90. Amin Charik 3-4

   

  Foto: met dank aan DP Sportfotografie